Introductie

Arjen Markenstein (1965) woont en werkt in Venlo, zijn opleiding genoot hij aan de Stadsacademie voor toegepaste kunsten te Maastricht. Waar hij in 1990 afstudeerde.

Arjen Markenstein laat zich inspireren door religie en liturgische rituelen uit het verleden waar hij eigentijdse vertalingen voor vindt, ontdaan van hun specifieke religieuze betekenis. Hij benut de betrekkelijk alledaags geworden (van oorsprong katholieke) symbolen om een reeks vraagstellingen uit te drukken die inherent is aan de mens. Schijn en werkelijkheid lopen in het werk door elkaar, christelijke motieven worden vermengd met hedendaagse uitingen zoals tatoeages, neon verlichting en kitsch.

De kunstenaar verkondigt met zijn werk geen religieuze boodschap maar neemt de toeschouwer mee in zijn zoektocht naar denkpatronen van de mens met betrekking tot religie. Het accent ligt hierbij op het doorbreken van stereotype gedachtegangen, die hij afwisselend, humoristisch, kritisch of cynisch verwerkt tot een nieuw beeld.

Opvallend daarbij is zijn geweldige virtuositeit in het plastisch uitdrukken van het lichaam. Zijn torso's hebben vaak een geladen sensualiteit.

De beelden worden opgebouwd uit dunne platen klei, die gevormd worden door middel van in/uitduwen en kloppen. Elk werk is dan ook een uniek exemplaar. Wie de werken van dichtbij bekijkt ziet onmisbaar de vingerafdrukken van Markenstein. Hij polijst het oppervlak bewust niet glad om de kracht en spanning van de huid te benadrukken, wat nog extra zichtbaar wordt door het inwassen met sinter-engobes en of oxides.

Tevens is hij als docent sculpturale keramiek verbonden aan de kunstencentra van Venlo en Venray.

Home   |   Introductie   |   Portfolio   |   Exposities   |   Galerie Tuur   |   Links   |   Contact

Copyright 2012-2023: Arjen Markenstein,     Website:     Design  Yvonne Rooding,     Realisatie  JGJ.nl  Venlo